X Trobada d'Estudiosos del Montseny (Eines, 2023)
El 24 i 25 de novembre de 2021 va tenir lloc a Viladrau la X Trobada d'Estudiosos del Montseny. Com en edicions anteriors, aquest encontre va servir per compartir les recerques que, des de diferents àmbits de la ciència, es fan any rere any sobre el massís. En els cinc anys transcorreguts des de la Trobada anterior, s'han mantingut les investigacions i programes de seguiment que, en les diferents disciplines, es desenvolupen de manera continuada al Montseny. També s'han iniciat nous estudis i línies de recerca. Un dels projectes destacats en aquest període és el LIFE Tritó Montseny, el qual, amb la finalitat de conservar el tritó endèmic del massís, ha obert noves línies de treball orientades a fer compatibles l'ús dels recursos naturals i la conservació dels hàbitats de ribera en aquesta reserva de la biosfera. Els estudis realitzats en el marc d'aquest projecte van tenir un lloc destacat en la X Trobada d'Estudiosos del Montseny, on es van presentar un total de cinquanta-quatre comunicacions. Aquesta publicació recull bona part dels treballs, centrats en diferents àmbits vinculats al patrimoni natural i cultural del Parc, des de la fauna o la flora fins a la història, passant per la hidrologia, la climatologia o l'ús públic. Tenim, doncs, l'oportunitat d'accedir amb més calma i profunditat a aquest coneixement tan necessari per a la preservació d'un espai tan emblemàtic de la nostra geografia com és el Montseny.