Monistrol de Montserrat : un miler d'anys d'història - Soldevila, Llorenç, 1950-2022 (Ajuntament de Monistrol de Montserrat, 2023)
"Aquesta obra escrita de manera planera però amb plantejament científic i defugint els folklorismes, vol ser un lloc comú on interessats per la història, estudiants o altres investigadors puguin pouar en materials de primera mà, en uns textos o en unes referències que els permeti, a través de la història local, entendre la història del país. La voluntat dels autors ha estat des de l'inici d'aquesta aventura mostrar com les vicissituds de la comunitat nacional influeixen directament sobre la marxa de les comunitats locals, de quina manera es tradueixen les històries de reis, guerres, fams, revolucions, agricultura, industrialització... en el dia a dia de la gent. Parafrasejant l'historiador Josep Benet: contribuir a fer, a partir de bones històries locals, una bona història de Catalunya." --