Costa molt d'oblidar : vivències de la Guerra Civil espanyola (1936-1939) de Maria Antich Noguera - Reixach i Brià, Roser (Memòria recuperada, 2022)
"La pradenca Maria Antich Noguera es va casar amb l'hereu de la masia de Cabanas del municipi d'Oristà i en començar la Guerra Civil el seu marit va fugir. Embarassada i amb quatre fills, es va amagar en diversos indrets fins aconseguir travessar la frontera i reunir-se amb ell a San Sebastià (País Basc). Tots aquests fets referents a aquesta època convulsa es presenten en aquesta ocasió des d'una perspectiva diferent de les memòries o dietaris masculins, perquè la narració de l'autora se centra bàsicament en les relacions i els esdeveniments familiars. A més de les memòries d'Antich, la publicació inclou una pinzellada del context històric-social d'Oristà i Olost a la dècada dels anys trenta, especialment en referència al conflicte mantingut entre propietaris per una part i masovers i parcers per l'altra. Unes hostilitats que, segons la mateixa protagonista, van contribuir a intensificar la crispació que es vivia entre dretes i esquerres i que van propiciar l'inici de l'enfrontament armat" --